A vérrögök nagyon súlyos következményekkel járhatnak, bizonyos szövődményeik akár halálosak is lehetnek. Milyen tünetek esetén gyanakodjunk, és mit tehetünk a vérrögök ellen? Jóval több, mint ezer ember halálát okozza évente trombózis Magyarországon.

Trombózisról akkor beszélünk, amikor egy vérrög megakad a mélyen fekvő vénákban, jellemzően a lábban és a medencében, ám nem ritka, amikor az agyban keletkezik.Ezekre a tünetekre kell odafigyelned, hogy elkerüld a trombózist:

Ezekre a tünetekre kell odafigyelned, hogy elkerüld a trombózist:

  • Megmagyarázhatatlan köhögés – ha minden különösebb ok nélkül köhögsz, nő a pulzusszámod és szorít a mellkasod, azonnal hívd az orvost.
  • Szédülés és heves szívdobogás – Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok. Azonnal forduljon az orvoshoz.
  • Mellkasi fájdalom, mély légzés – ha ezeket a tüneteket tapasztalod, együtt akkor lehet, hogy vérrög van a tüdőben. Azonnal fordulj orvoshoz, ha ez történik, mert akár halálos veszélyben is lehetsz.
  • Vörös csíkok a bőrön -a zúzódás egyfajta vérrög, de ha észreveszel, piros csíkokat futni a vénáidon hosszában, akkor ez nem egy normális zúzódás. Ezek a csíkok meleg tapintásúak.
  • Duzzanat a végtag – ez a fajta vérrög ismert, ez a mélyvénás trombózis, és ez megakadályozza, a vér áramlását a keringési rendszerben. Ez veszélyes, mert megakadályozza az oxigén eljutását a létfontosságú szervekhez. A vérrög végzetes lehet, ezért ha valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a legjobb, a legközelebbi kórházba minél hamarabb eljutni.
  • Memóriavesztés – Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.
  • Látászavar – Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.

 

Forrás: blogmania.hu

Szerinted is fontos, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a fontos információk?

Akkor oszd meg másokkal is ezt a cikket! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Mikor a lány ránézett az ultrahangfelvételre, tudta, nagy a baj! Az orvosok mindent elmondtak neki, csak a legfontosabbat nem!