A CNN egyik riportere bejutott egy észak-koreai család otthonába, a látogatásról készített videó futótűzként terjedt a neten. Most a phenjani metróról kerültek elő fotók.

Észak-Korea titokzatos, nyomasztó fővárosa, Phenjan alatt nyüzsgő metrórendszer köti össze a város dolgozóit. A jórészt az 1970-es években épített phenjani metrót minden nap százezrek használják, mégis olyan rideg és végtelenül szomorú hangulatot áraszt, hogy a hideg futkos a hátunkon tőle.

A gyengén megvilágított helyiségek, a festményekkel díszitett német metrókocsik valami egészen bizarr képet festenek a keleti diktatúráról.

Évente csak mintegy 5000 nyugati turista látogat Észak-Koreába, aminek köszönhetően nagyon ritkán látni fotókat Phenjanról – különösen, mivel erősen korlátozzák a fényképezést (is).

Ezek a metróban készített fotók egyedülállóan tükrözik az észak-koreai társadalom mindennapjait…

A phenjani metró 110 méterrel van a felszín alatt van, így ez a világ egyik legmélyebb metrórendszere. Annyira mély, hogy akár komolyabb bombatámadásokat is kibír – főleg, hogy a folyosókat vastag acéllemezes ajtók védik.

Az alagútba való lejutás kb. 4 percet vesz igénybe, miközben forradalmi himnuszok szólnak a recsegő-ropogó ősrégi hangszórókból.

.

.

.

.

Turisták csak helyi túravezetőkkel használhatják a metrót, és csak bizonyos állomásokra utazhatnak.

A mozgólépcsők alján az utasok végigböngészhetik a hirdetéseket, és beleolvashatnak az államilag ellenőrzött újságokba, hogy megismerjék a napi “híreket”.

A német metrókocsikat még a ’90-es évek végén hozták ide, de az átfestések ellenére néhány helyen előbukkannak graffitik a német időkből.

Elég nagy a tisztaság, de mintha a szemeken a félelem és a szorongás tükröződne!

(Forrás: napjaink.org)

Oszd meg, ha te is érdekesnek találtad a képeket!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Idős kora miatt bevonták a 98 éves hölgy jogosítványát. Erre a néni olyat tett, hogy nem győztek ámulni!