Minden háztartásban legalább egy helységben van járólap és csempe, amelyek fugáiba eléggé be tudja venni magát a vízkő, a kosz és a penész.

Legtöbben már biztos találkoztak a problémával, milyen nehéz megszabadulni a szennyeződésektől. Egy sima mosószeres sikálás csak valamennyit segít: igazán szép fehér csak akkor lesz újra a fúga, ha fogkefével vagy körömkefével esik neki, és alaposan végigmegy rajta az alábbi, házilag elkészíthető tisztítószerek valamelyikével.

Persze, boltban kaphatókkal is nekieshet, de ha van kisgyerek, kutya, macska vagy más háziállat az otthonában, jobban teszi, ha nem vegyszerekkel súrolja végig a lakást.

Általában a konyhákban járólap és csempe van. Itt a legnagyobb a veszélye a fugák elszíneződésének. Hogy miért? Mert a konyhában zsírral elegyedő pára keletkezik, és ez sajnos, letapad, a zsíros szennyeződéseket pedig még a sima felületű tányérokról is nehéz eltüntetni, nemhogy a csempék közül.

Az még csak tetézi a gondot, hogy a zsír alatt por és kosz is van (legalábbis a járólapokon), ezt pedig végképp csak valami ütős szerrel lehet feloldani, eltávolítani. A járólapok fugáinak elszennyeződésében jelentős szerepet játszik a felmosóvíz is: mivel a fúga nedvszívó anyag, így a felmosás során elszennyeződött felmosóvíz bekerül a pórusaiba, emiatt is szürkül el.

Ezt megelőzni vagy megakadályozni  sajnos nem lehet, de pár egyszerű módszerrel újra kivilágosíthatja a csempék/járólapok közeit.

Íme a módszer, amivel újjá varázsolhatjuk a fugákat!

Hozzávalók:

  • 7 pohár víz
  • 1/3 csésze citromlé
  • 1/2 csésze szódabikarbóna
  • 1/4 csésze ecet

Elkészítés:

Fújjuk a szert a padlóra, pár percig hagyjuk hatni, és utána alaposan mossuk fel. Nem fogunk ráismerni a padlóra!

(Forrás: tudasfaja.com)

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!

Olvasd el ezt a cikket is –>  7 kép, ami mindennél jobban elmondja, mennyire nem becsüljük, amink van...