Részlet Dr. Lenkei Gábor Mit érdemes tudni a D-vitaminról című könyvéből:

“A kiváló eredmény kulcsa a megfelelő mennyiség

A 22 oldalas tudományos közleményből az is kiderül, hogy naponta legkevesebb 3.000-4.000 NE (NE = Nemzetközi Egység) mennyiségű D-vitaminra lenne szükségünk. Csakhogy…

A szokványos táplálkozás naponta legfeljebb 80-150 NE mennyiséget biztosít, ami még a legjobb esetben is csak huszadrésze a minimálisan szükséges mennyiségnek.

Sokan tudják, hogy nemcsak táplálkozás útján jutunk D-vitaminhoz, hanem a bőrünkben is képződik, mégpedig a napfényben lévő B típusú ultraibolya fény hatására.

Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a mi éghajlatunkon októbertől márciusig – tehát az év felében – nincs elegendő napfény ahhoz, hogy a bőrünk elfogadható mennyiségű D-vitamint állítson elő.

Azt sem sokan tudják, hogy az év többi szakaszában – áprilistól szeptemberig – is minden áldott nap napoznunk kellene valamennyit ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen legalább elfogadható mennyiségű D-vitamin előállítására.

Érdemes tudni, hogy a bőrünkben képződő D-vitamin mennyisége nem növekszik arányosan a testünket érő napfény mennyiségének növekedésével, így nem biztos, hogy elegendő pusztán többet napozni.

Amennyiben napozáskor fényvédő krémet használunk, az megakadályozza, hogy a D-vitamin képződéséhez szükséges B típusú ultraibolya fény behatoljon a bőrünkbe, és kifejtse hatását.

Bár sok szolárium hirdeti, tudományos tény, hogy az ott használatos fénycsövek által kibocsátott sugárzás (A típusú ultraibolya fény) nem alkalmas arra, hogy serkentse bőrünkben a D-vitamin képződését.

Minél sötétebb a bőrünk, annál több napfényre és hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy testünkben D-vitamin képződhessen. Egy fekete bőrű embernek nagyjából tízszer annyi időt kellene eltöltenie a napon, így még Afrikában sem ritka a D-vitamin-hiány.

Tudományos tény továbbá az is, hogy az életkor előrehaladtával szervezetünk egyre kevesebb D-vitamint tud előállítani.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Mielőtt dicsekednél… - olvasd el ezt!

Nem nehéz belátni, szükségünk van arra, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk jó minőségű D3-vitamint.”

Ne felejtsd el megosztani, hogy más is tudjon róla! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!