Létezik az Adrián egy pici kis hely, amely eddig a csend és a nyugalom szigete volt. Szó szerint.

Ám hamarosan ellepi egy hatalmas stáb és híres színészek érkeznek, majd megkezdődik egy filmforgatás. A sokak által szeretett Mamma Mia második részét készítik itt.

A Vis-sziget Horvátországban, Dalmáciában, a szárazföldtől 44 km-re fekszik, így csak hajóval, komppal érhető el. Az enyhe klímájú helyen pálmák, kaktuszok, agavék élnek szabadon. A festői szigetet már az illirek és a görögök is felfedezték és i.e. 390-ben megalapították az első görög kolóniát itt.

vis3

Stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt szinte folyamatosan vetélkedtek érte a hatalmak. Uralták a görögök, velenceiek, spanyolok, és még török is járt itt. De volt magyar királyok kezében és a Habsburg Birodalomnak is része volt. Később Napóleontól a britek vették át.

vis36

A második világháborúban Tito is használta, egy barlangban rendeztek be harcállást. De építettek ide tengeralattjáró-kikötőt is.

A sziget katonai bázis volt, emiatt tilos volt idegennek a belépés, csak a jugoszláv állam felbomlása után engedtek be látogatókat.

vis2

vis7

vis8

vis13

vis14

A sziget ma halászok és szőlőtermelők otthona, de a turizmusa is egyre inkább fellendülőben van.

vis_terkep

vis1

vis5

vis15

vis39

A szárazföldtől legmesszebb lévő Vis helyzetéből adódóan leginkább a csendet kedvelők nyaraló- és pihenőhelye.

A sziget csodás természeti környezetet nyújt, az öblök, homokos és kavicsos tengerpart, a pálmafasor, a történelmi helyek, a remek konyha és finom borok, a fesztiválok egyre több látogatót vonzanak a romantikus szigetre. Két nagyobb települése van, Vis és Komiza.

A Visre látogatók a túrázás, fürdőzés mellett búvárkodhatnak, lovagolhatnak, ejtőernyős repülésen is részt vehetnek.

vis_terkep2

Másik híres nevezetességük a szomszédos Bisevo-szigetecskén található Kék barlang. A pici sziget szinte lakatlan, de a látványos barlangrendszere miatt sokan keresik fel.

A leghíresebb a 18 méter hosszú Kék barlang, ahová a nap 10-13 óra között süt be, és ilyenkor a víz színe csodálatos kékségben pompázik.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Ez a magyar filmrendező csodát tett homokszemekből, most egy világ ámul rajta!

A barlangnak két bejárata van, az egyiket mesterségesen szélesítették ki, hogy csónakkal is be lehessen jutni a páratlan szépségű helyre. A másik nyílás a víz alatt van, így még különlegesebb élményt nyújt, mikor a napsütés a barlang fenekéről visszaverődik.

vis25

vis52

A Bisevo-sziget egyébként szinte megközelíthetetlen, meredek sziklás partja miatt nem alkalmas strandolásra sem. Két kis kikötője van, ahol a homokos öbölben ki lehet jutni a partra és fürdeni is lehet. A szigeten először szerzetesek éltek, a kolostoruk nyomai ma is láthatók.

vis12

vis18

vis20

vis21

Ezen az idillikus vidéken forgatják a Mamma Mia 2. filmet.

A szigeten élők máris tartanak attól, hogy a film bemutatása után a turisták megrohamozzák a most még nyugodt helyet – írta a Jutarnji List című horvát napilap. Félő, hogy ellepik őket és az ingatlanok árai is megemelkednek. Jelenleg kétezer lakója van a szigetnek és nyáron 12-15 ezer vendég érkezik ide.

A Stiniva-öböl, Európa egyik legszebb strandja, de már megtelt hajókkal, és a Kék barlang környékén is inkább korlátozni kéne a látogatók számát, annyian akarják felkeresni. Ugyanakkor gond az ivóvíz, amely kevés, és főleg nagy szárazság idején nem elegendő.

vis_1

vis53

A turisztikai szakember szerint a film jót tehet a szigetnek, befektetőket vonzhat ide. A lakásárak ugyan magasak, de ha felkapnák a helyet, akkor akár a dupláját is érhetik majd.

Az első Mamma Mia filmet a görög Szkopelosz-szigeten forgatták. Utána óriási lett az érdeklődés iránta.

Visre pedig titokban megérkeztek a stáb tagjai. Ők kezdik el építeni a forgatási helyszíneket. Hétszáz emberre foglaltak szállást és rendeltek étkezést. A Mamma Mia, Here We Go Again című második rész főszereplői is hamarosan itt lesznek, többek között Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, és Colin Firth is.

vis42

vis46

vis47

vis48

vis49

vos9

Fotók forrása: Vis Facebook-oldala

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Tetszett? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Olvasd el ezt a cikket is –>  17 varázslatos tény az emberi testről, amit az iskolában sajnos nem tanítottak meg nekünk
KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!