A római korig visszavezethető parajdi sóbányászat Erdély gazdagságának egyik alapja volt a középkorban. Az összetételében egyedülálló gyógyhatással bíró fehér arany már a múlt század közepétől gyógyítási célokat is szolgál a gasztronómia mellett, a kitermelés egyik szintjén, óriási népszerűségnek örvend a gyógyulni vágyóknak berendezett gyógyközpont.

A Kárpát-medence legjelentősebb sókitermelő vidékének központja Parajd. A parajdi só az óceán kiszáradásakor keletkezett,tartalmaz minden ásványi anyagot és nyomelemet, szennyeződéstől és adalékanyagtól azonban mentes. A Székelyudvarhelytől38 km-re a Kis-Küküllő mentén található településen már a római korban is sót bányásztak. Hiteles írásos dokumentumok első ízben 1405-ben említik a sókitermelést itt, a földalatti bányászat 1762-ben kezdődött meg.

parajd03

A parajdi sóréteg vastagsága csaknem 3 km, átmérője pedig eléri a másfelet. A gigantikus sóbánya a nyári szezonban napi több ezer látogatót vonz, akik külön busszal indulhatnak el a falu központjából egy nagy „Jó szerencsét!” feliratú bejáraton át a sóhegy gyomrába egy másfél kilométer hosszú alagúton. Odalent nemcsak a só gyógyító erejét kihasználók, de a kikapcsolódni vágyók is bőven megtalálhatják számításukat. A 90-es évektől folyamatosan kiépülő turisztikai központ a szórakozások gazdag tárházát biztosítja. Világítással és szellőztető rendszerrel ellátott tárnákban alakítottak ki kalandparkot, játszóteret, szobrász és festőtáborok működnek, sőt ökumenikus istentiszteleteket is tartanak az itt megépített kápolnában.

parajd00

A bányalátogatást szívbetegeknek, magas várnyomásban szenvedőknek és klausztrofóbiásoknak nem ajánlják. Készüljünk fel lépcsőzésre is a különböző szintek között.

A kitermelt só helyén keletkezett egyik termet (50-es szint) szanatóriumi központnak rendezték be, ahol a légúti megbetegedésben szenvedők 120 méter mélyen részesülhetnek kezelésben. Negyven férőhelyes kórház is kialakításra került. A só jótékony klímája nemcsak a betegeknek tesz jót, de segít relaxálni és nagyon jó hatással van a bőrre is.

parajd01

parajd02

Parajd környékén a só megannyi természeti csodával kápráztat el, sókarsztjelenségek, dolinák és víznyelők, sókivirágzások formájában. A kirándulók száraz időben hófehér sósziklákat láthatnak erre, míg eső esetén a képződmények elszürkülnek. A leglátványosabb formák a falutól egy kilométerre délre található Sószoros és a Sószakadék környékén találhatók.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Azt gondolod, ez egy gyönyörű lány fényképe? Tévedsz!

A Parajdra látogatók a nemrég épített Áprily-emlékházat, református és ortodox templomot, gyógyhatású meleg sósvizű fürdőt is látogathatnak.

A parajdi sót kézzel bányásszák és aprítják. Ennek a kiváló minőségű, tiszta sónak nagyon magas, 97% körüli a nátrium-klorid tartalma, szemben a kereskedelmi forgalomban kapható társaival, melyek többsége nagyobb mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára nem annyira előnyös kálium-kloridot.

Rendkívüli tisztasága miatt semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, így nincs benne az E536 jelű (kálium-ferrocianid) csomósodásgátló vegyület sem, ami a kereskedelmi forgalomban lévő sók szinte mindegyikében megtalálható. Tisztasága mellett fontos tulajdonsága, hogy 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.

Kivételesen magas minősége miatt rengeteg pozitív hatása van szervezetünkre:

•             a szervezet elektrolit szükségletét pótolja

•             védi a sejteket és megakadályozza az izomgörcsöt

•             csökkenti a szívritmus zavart

•             eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat

•             szabályozza a vérnyomást

•             egyensúlyban tartja a vércukorszintet

•             a libidó megőrzésében is fontos szerepet játszik.

parajd04

parajd05

Fürdősóként is használatos. Ne lepődjünk meg, ha használata után, hogy egy finom iszapréteg marad a víz leengedése után a kádban. Ezt az iszapot használják a gyógyászatban is.

•             az ízületi- és izomfájdalmat csökkenti,

•             regenerálja, ellazítja a szervezetet,

•             stresszoldó hatású,

•             elindítja a test méregtelenítését,

•             a fürdővízből felszálló sós pára jótékony az asztmás, légúti megbetegedésekre,

•             bőr mélyebb rétegeiben is kifejti a hatását,

•             enyhítheti a nőgyógyászati problémákat.

(Forrás: kirandulastippek.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!