Ha eddig azt gondoltad, hogy csak a meleg nyári napokon kell sok folyadékot innod, tévedtél! Nyáron természetesen sokkal inkább kívánja a szervezetünk a vizet, és ilyenkor többet is iszunk, de meg kell szokjuk, hogy télen is fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, hiszen könnyen dehidratálódhatunk.

Nézzük, milyen tünetei lehetnek a kiszáradásnak. Ha ezeket észleled, jó, ha minél előbb pótolod a folyadékot!

Száraz száj

Ha már azt érezzük, hogy ki van száradva a szánk, akkor bizony késő. Ezért kell elegendő vizet fogyasztanunk. Az édesített üdítők egyáltalán nem jók erre a célra. A tiszta, szénsavmentes víz tudja csak a megfelelő nedvességet biztosítani a nyálkahártya számára.

Kiszáradt bőr

A bőrünk az egyik legfontosabb szervünk, többekközt a test méregtelenítésében van szerepe. Ha kiszárad, hámlik, azt is jelezheti, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Ha vízhiányos a bőr, akkor képtelen az izzadásra, és nem tudunk megszabadulni a méreganyagoktól.

Heves szomjúság

Aki már egyszer életében volt másnapos, tudja, hogy reggel, ébredés után irtózatos szomjúság uralkodhat el a testen. Az alkohol sok vizet elvon a szervezetből, és, ha nem fogyasztottunk elegendő folyadékot eddig, akkor ez most csak fokozódik.

Szemszárazság

Ha nem iszunk elegendő folyadékot, a szem kiszárad, égni kezd, és a könnyünk is “elfogy”. Ha valaki kontaktlencsét visel, akkor még intenzívebben érzi a szemszárazságot.

Ízületi fájdalmak

A porcok, és a gerinclemezek kb. 80%-a víz, ez szükséges a csontok egészségének megőrzéséhez. Igyunk elegendő folyadékot, hogy el tudjuk kerülni az ízületi fájdalmakat.

Az izomtömeg csökkenése

Edzés után az izmok vizet vesznek fel a szervezetből, ezáltal csökkenhet a gyulladás, és az izomláz kialakulásának esélye. Hogy ha kevés vizet fogyasztunk, az izomtömeg is csökkenni fog.

Betegségek kialakulása

A tiszta víz segít, hogy könnyebben megszabaduljunk a méreganyagoktól. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, akkor a szervezet a létfontosságú szervektől kezdi elvonni a vizet, és könnyebben megbetegszünk.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Sok helyen tiltják a fogyasztását, pedig tele van hasznos összetevőkkel!

Fáradtásgérzés

Ha nem iszunk elegendő vizet, a szervezet működéséhez a vérből vonja ki a vizet. Ezáltal a vérnek csökken az oxigénszintje, és állandóan fáradtak, letargikusak leszünk.

Éhségérzet

Ha szomjasak vagyunk, a szervezet hajlamos arra, hogy éhségérzetet produkáljon. Igyunk meg ilyenkor egy pohár vizet, és valószínű el fog múlni az éhségérzetünk.

Emésztési problémák

Ha nem hidratálunk megfelelően a gyomor nyálkahártyájának csökken, és a gyomorsav káros mennyiségű lehet. Ilyenkor emésztési problémák léphetnek fel.

Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, igyunk naponta 2 liter tiszta vizet legalább!

(Forrás: tudasfaja.com)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!