A hormonoknak vezető szerepük van testünkben. Ezektől a biológiailag aktív anyagoktól függnek a reprodukciós funkciók, a libidó, a hízás, illetve fogyás, az étvágy, a növekedés és még a hangulatunk is.

Amikor a női hormonháztartás egyensúlyban van, akkor a hormonok tökéletesen teljesítik a megadott feladatukat. A vezető hormonszakértő, Sara Gottfried szerint éppen ezek a hormonok akadályoznak meg rengeteg nőt abban, hogy általuk ideálisnak vélt alakjuk legyen.

Azt ajánlja, hogy mindenkinek érdemes felülvizsgálnia az étrendjét és ha szükséges, abban változtatást végrehajtani, mert csak így biztosítható a homeosztázis, azaz az az állapot, amikor egyfajta belső jó hangulat jön létre, amelynek eredményeképpen például a körmök szép fényesek lesznek és  csakúgy mint a haj, aktívan növekedhetnek.

Felborult női hormonháztartás

Túl magas kortizolszint

A kortizol a mellékvesében termelődő hormon, ami az idegrendszer kimerültsége, illetve a magas stressz hatására jelenik meg. Ha a kortizol szintje tartósan magas, ez az adott egyén vérnyomására is káros hatással van, csakúgy, mint a vércukorszintjére.

A magas kortizolszint a következő tüneteket produkálja: gyakori ingerlékenység (hirtelen harag és düh), alvási rendellenességek (inszomnia, illetve teljes alvászavar), feledékenység (gyakori emlékezetkiesés), túlzott vágy sós, illetve édes ételek fogyasztására, lecsökkent szexuális aktivitás.

Azért, hogy helyreállítsuk a kortizolszintünket, elég étrendünket változatosabbá tenni, együnk kissé több halat és étcsokoládét.

Túlságosan magas inzulinszint

Az inzulin egy speciális hormon, mely a szervezet glükóz-szintjének szabályozásáért felelős. A vér túl magas inzulinszintje idővel a hormon rezisztenciájához vezet, aminek következtében a sejtek kevésbé lesznek képesek felvenni azt, ezért a glükóz szintje a diabetes közeli állapotig képes emelkedni.

Azok az emberek, akik a túl magas inzulinszinttől szenvednek, gyakran panaszkodnak, hogy erős vágyat éreznek valami édeset enni, az étkezések között rosszul érzik magukat, magas a vérnyomásuk és alacsony a koleszterinszintjük. A helyes inzulinszint megtartásának érdekében az orvosok azt ajánlják, hogy együnk rendszeresen savanyított káposztát, illetve más, savanyított zöldségeket.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Ezzel a szerrel végre megszabadulhatsz a visszértől és a seprűvénáktól!

Túl magas tesztoszteronszint

A tesztoszteron egy olyan hormon, mely mind a nőkben, mind a férfiakban termelődik. A tesztoszteron közvetlen hatással van az izmok munkájára, a csontok növekedésére és a nemi aktivitásra is. A túl magas tesztoszteronszint a nők 30 %-át érinti. Jellemző tünetei többek között a rendszertelen menstruáció, a bőrön az aknek megjelenése, szőrszálak megjelenése a mellen, túlságosan zsíros arcbőr, szemölcsdaganatok megjelenése, fokozott indulatosság és túlzott ingerlékenység.

A vér helyes tesztoszteronszintjének helyreállítása érdekében az endokrinológusok azt ajánlják, hogy étrendünkbe vegyük bele a tökből készült ételeket, csakúgy, mint a tökmagot és a különböző zöldbabos ételeket is.

Túl magas ösztrogénszint

Az ösztrogént nevezik a fiatal nők hormonjának is, hiszen ez felel a gyengébbik nem szép csípőjéért és melleiért. Az ösztrogén túlzott jelenléte a szervezetben azonban káros hatással bír, a tünetei a gyors elhízás mellet a mell megnagyobbodása és túlzott érzékenysége, valamint a gyakori hangulatváltozások.

Ugyancsak jelentkezhetnek az alábbi tünetek is: erős migrénes fájdalom, a menstruáció, illetve menopauza alatt erős vérzés és az epehólyag megbetegedése. Ha ezek közül akár csak egy tünetet is észreveszel magadon, érdemes az étrendedbe felvenni a brokkolit és a karfiolt.

(Forrás: ketkes.com)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!