A házasság szentsége az egyik legősibb kapocs nő és férfi között, melynek rituáléja és ünneplése más és más a különböző vallásokban, országokban. Ehhez szorosan kapcsolódik a legénybúcsú intézménye, melyről az első írásos feljegyzések az ókori Görögországban, Spártában készültek. Akkor még lánybúcsúról nem volt szó, a fiatal férfi barátai gyűltek össze és edényeket csapkodtak egymáshoz, hogy elűzzék a gonosz, ártó szellemeket, és minél hangosabbak voltak, annál jobban megtisztították a férfit a házasság előtt. Később, már az újkorban az angolszász országokra volt jellemző a legények búcsúztatása. Az örömapa házában tartották és a vőlegény barátai, közeli férfi családtagjai vettek részt rajta, akik felkészítették a házas életre, szembesítették a rá váró kötelességekkel és megvizsgálták, hogy alkalmas-e egyáltalán a házasságra.

A lánybúcsú is régebbi hagyomány, kezdetben leánysiratókat tartottak, ahol a lányos házban gyűltek össze a menyasszony női családtagjai és barátnői, hogy az esküvő előtti napon a házasságba bocsátsák a leendő fiatal asszonyt. Történeteket meséltek, együtt főzőcskéztek, varrogattak, iszogattak. Ez egy csendesebb eseménynek számított, mint a legénybúcsú, ahol minél hangosabbak voltak a legények, annál eredményesebb, sikeresebb, gyermekáldásban telibb volt a házasság. Akkoriban a legénybúcsúkat minimum 2 héttel az esküvő előtt tartották.

A modern kor legény és lánybúcsúi a világháborúk után, a női emancipációt követően kezdtek virágozni, egyenlőség kezdett kialakulni a két nem között, a vőlegény illetve a menyasszony is vadabb bulival ünnepelte meg az utolsó szingli napokat. A modern változat is az angolszász országokból (USA, Anglia, Írország) terjedt el a világ minden tájára. Eleinte tényleg vad bulikat tartottak, ahol az alkoholfogyasztáson, a zavarba ejtő helyzeteken és az idegenekkel való ismerkedésen volt a hangsúly. Kötelező tartozéknak számított a striptease táncosnő és a chippendale táncos a búcsúztató eseményeken.

Napjainkban leáldozóban van a lánybúcsúk és legénybúcsúk vad korszaka, felváltotta őket a meghittebb, bensőségesebb ünneplés, mely a vőlegényről, illetve a menyasszonyról szól. Ezt az új hullámot lovagolta meg egy magyar rendezvényszervező cég, a BalatonPRO, mely a Balaton két nagyvárosában, Balatonfüreden és Siófokon szervez társasági eseményeket, azok teljes lebonyolítását vállalják. Fő profiljuk a csapatépítés és a lány- legénybúcsúk. Most egy kicsit bővebben a lánybúcsúk világáról fogunk beszélni.

Hitvallásuk szerint a lánybúcsúnak a menyasszonyról és az őt kísérő barátairól kell szólnia, tehát nem feltétlenül jó megközelítés a menyasszony megalázása, kellemetlen helyzetekbe való kényszerítése. Ilyesfajta programokkal nem foglalkoznak, azonban minden egyébre fókuszálnak, amely a lánybúcsús csapat kényelmét és jó hangulatát biztosítja. A BalatonPRO két kikötőből indít kisebb-nagyobb vitorláshajó utakat, melyhez biztosít szakképzett kapitány, aki egyben ellátja a lánybúcsús csapatot a program ideje alatt korlátlan alkohollal, amennyiben igény van rá. Minden adott egy kellemes balatoni vitorlázásra, ahol süttethetik a hölgyek magukat a napon, elhagyatott partszakaszon, vagy akár a Balaton közepén fürdőzhetnek. Lehetőség van besegíteni a vitorlás irányításában is, így tanulhatnak a hajózásról a hölgyek, ezzel pedig összekovácsolódhat a csapat.

https://balatonpro.hu/lanybucsu-balaton/

A lánybúcsús csapatok összetétele korban, érdeklődésben, habitusban más lehet, így az előzetes jelentkezésnél felmérik, hogy pontosan mik az igények, és ennek fényében ajánlanak programcsomagot a szervezők. Érdemes jelentkezés előtt áttanulmányozni a részletes programleírást a BalatonPRO weboldalán: https://balatonpro.hu/lanybucsu-balaton/

Tartalmas percek a Balatonon

Lehetőség van egy már megszervezett lánybúcsút kiegészíteni egy exkluzív 2 órás balatoni sétahajózással, ahol a könnyed vitorlázás és egy kellemes csobbanás mellett néhány pohár frissítő ital társaságában ünnepelhet a menyasszony a csapatával. A kirándulóprogramhoz jár a kapitány, aki elvezeti a hajót a gyönyörű partszakaszok felé, a 2 óra privát vitorlázás mellé jár a korlátlan italfogyasztás, mely tartalmaz alkoholos italokat és üdítőket is, a program után pedig a csapat kap karszalagokat, mely ingyen belépésre és kedvezményes italfogyasztásra jogosít Siófok népszerű szórakozóhelyein. A program mellé igény esetén kikötői reggeli vagy vacsora kérhető balatoni panorámás étteremben. A Tartalmas percek programcsomag 7.900 Ft/fő ártól elérhető, mely ár a választott dátumtól és létszámtól függően változhat.

Az éjjel soha nem érhet véget

Ez a programcsomag azoknak a hölgyeknek szól, akik végre el tudtak szabadulni otthonról, sikerült időpontot egyeztetni egy hétvégére és szeretnének a Balaton partján bulizni, ugyanakkor aktív programra is vágynak. Nekik ajánlják a vitorlás programmal egybekötött luxus wellnesst, melynek során a lánybúcsús csapat 2 órát tölthet el vitorlázással a Balatonon korlátlan italfogyasztással a program alatt (az időtartam bővíthető 3-4-5 órára), melyhez kapitányt biztosít a BalatonPRO, majd az éjszakát a hajón tölthetik zárt kikötőben, ahol csak a többi hajó tulajdonosai fordulnak meg. A szállás megoldott: a kényelmes, kabinos vitorláshajók alkalmasak csendesebb bulikhoz, beszélgetős-borozgatós programokhoz. Az éjszakai bulizáshoz kedvezményes karszalag jár, mely ingyenes belépést és kedvezményes italfogyasztást biztosít Siófok népszerű szórakozóhelyeire. Másnap wellness belépőket biztosítanak a kikötő mellett található luxusszállodába, ahol a csapat kipihenheti az esti buli fáradalmait. A program mellé igény esetén kikötői reggeli és vacsora kérhető balatoni panorámás étteremben. A éjjel soha nem érhet véget programcsomag 10.900 Ft/fő ártól elérhető, ám az ár a vvégleges dátumtól és a létszámtól függően változhat.

Felejthetetlen hétvége

Ha sikerült mindenkinek elszabadulni egy teljes hétvégére és imád a csapat vitorlázni és bulizni, akkor a Felejthetetlen hétvége a legideálisabb programcsomag választás! Egész napos privát hajókirándulás és bulizás biztosított a hajó fedélzetén, a program alatt végig korlátlan italfogyasztással. A kapitány bemutatja a legszebb partszakaszokat, lehetőség van csobbanni, napozni, táncolni, csak a lánybúcsús csapaté a hajó egy egész napra. Este a szállás privát kikötőben, a hajó kényelmes kabinjaiban biztosított. Ingyenes belépésre és kedvezményes italfogyasztásra jogosító karszalag jár a csomagba, melyet éjszaka használhat fel a csapat Siófok népszerű szórakozóhelyein. Másnapra wellness belépőket kapnak a kikötő melletti luxusszállodába, ahol a csapat kipihenheti az éjszaka fáradalmait. A program mellé igény esetén kikötői reggeli és vacsora kérhető balatoni panorámás étteremben. A Felejthetetlen hétvége programcsomag 14.900 Ft/fő ártól elérhető, mely ár a választott dátumtól és létszámtól függően változhat. Ez a teljeskörű programcsomag a legkitűnőbb választás, ha a barátnők egy felejthetetlen hétvégét szeretnének szerezni a menyasszonynak.

Rossz idő garancia: mivel a Balatonon igencsak szeszélyes az időjárás, így rossz idő esetén is van “B” opció: a kikötőben található bár nyújthat helyszínt a lánybúcsúnak, ha a vitorlázás nem megoldható. Itt is korlátlan italfogyasztásra van lehetőség és akár hajnalig is folytatódhat a buli! Amennyiben a társaság más időpontban szeretne részt venni a programcsomagon, a BalatonPRO biztosít új időpontot, díjmentesen.

Összefoglalva tehát: ha a vad bulizást nem kedveli a menyasszony és csapata, vagy bensőségesebb, exkluzívabb programra vágyik, akkor a balatoni vitorlázás egy nagyszerű opció lehet, hogy a házasság előtti utolsó estéket megünnepeljétek! Személyre szabott ajánlatért keressétek fel a BalatonPRO weboldalát, vagy vegyétek fel a kapcsolatot telefonon a rendezvényszervező csapattal a a +36-70-492-5981-es telefonszámon, vagy a https://balatonpro.hu/lanybucsu-balaton/ oldalon.