Ildikó egy fantasztikus figura az életemben. Még egyetemen ismertem meg és bár sosem lett a legjobb barátom, de 2-3 havonta legalább egyszer mindig felkeresem, mert egy igazi csodapofa. A legkülönbözőbb történetekről, érdekességekről tud olyan behatóan beszélni, hogy az ember meg csak tátott szájjal bámul, hogy honnan tud ez a lány ilyeneket. Megszoktam tehát tőle, hogy a legvadabb beszédtémákat hozza fel a beszélgetéseink során és hogy vele mindig tanulok valami újat az érdekességeinek köszönhetően.

Hobbijainak is rendszeresen valami különlegességet választ. Remekül tetovál, tud csellózni, egy időben pedig vadvízi evezésre járt. Vártam tehát mi lesz a legújabb őrület, amibe belefogott, azonban meglepett mikor a szokásos kávézásunkkor az illóolajokról kezdett nekem mesélni. Először furcsának találtam, nem hozzá illőnek. A téma túl átlagosnak és kicsit szürkének tűnt. Azonban ahogy ontotta magából a szavakat beütött a szokásos Ildikó-effektus és elkezdett elbűvölni engem.

Meglepett, amikor azt mondta, hogy már az ókorban elkezdtek 100% tisztaságú illóolajokat gyártani. 100 tisztaságú illóolaj ellőállításához azt gondoltam, hogy a modern technológiára van szükség. Ekkor jöttem rá, hogy valóban semmit sem tudok erről a témáról.

Egészen elvarázsolt engem a mese, amit előadott. Ekkor meg is illatozhattam egyet az éppen nála levő illatból. Mesélt arról, hogy milyen csodálatos felhasználási módjai lehetnek egy illóolajnak a masszázsolajokba keveréstől kezdve, a szappanfőzésen át. Nehéz azonban jó minőségű illóolajat szerezni. Fontos, hogy az illóolaj 100 tisztaságú legyen, hiszen nem szeretnénk olcsó utánzatot használni. Megmutatta nekem a webshopot, ahonnan ő is szokott rendelni.

Illóolajok széles választéka tárult a szemem elé, kifejezetten baráti áron. Ildikó elmondta, hogy az olajukat gázkromatográffal vizsgálják. Én persze nem értettem ez mit jelent, de Ildikó elmagyarázta, hogy ezzel a műszerrel képesek kielemezni az alapanyagok minőségét, ezzel garantálva, hogy az illóolaj 100 tisztaságú legyen. Rengeteg féle illat volt, amit ki szerettem volna próbálni. Édes narancs. Citromos eukaliptusz. Szinte éreztem az orromban a rengeteg csodálatos illatot.

Mint kiderült ez az oldal – ami egyébként a pipereporta.hu nevet viseli – nem csak illóolajokat árusít. Náluk megtalálható minden alapanyag és fő összetevő, ami a házi szappanok, fürdőbombák, gyertyák és kencék készítéséhez kellhet. Rengeteg kiegészítő és díszítőelem is van persze, hogy a házi kozmetikumokat akár szárított virágokkal, akár csillámporokkal vagy színezőporokkal tudja feldobni az ember.

Elképesztően tetszett ez a színes és hatalmas választék. Őszintén szólva egy kicsit mindig is érdekeltek ezek a „csináld magad” kozmetikumok, de az ilyen projektekre többnyire pepecselésként tekint az ember és nem fog neki csak úgy egyik napról a másikra. Most azonban Ildikónak sikerült felcsigáznia annyira, hogy elgondolkozzak az otthoni szappangyártáson, amihez 100 tisztaságú illóolajokat szeretnék beszerezni.

Hazafele végig nevetve mentem és azon gondolkoztam, mennyi furcsaságba vitt már bele engem Ildikó! Kenyérsütés, karate, hangszerek. Igazán nem gondoltam, hogy az illóolajok és a kézműves kozmetikumok világa lesz a következő, amibe bevezetést ad nekem.

Ha a te életedben is van egy Ildikó figura, akkor becsüld meg jól és fogadd meg a tanácsait! Ha pedig te ebből kimaradsz, akkor én ösztönözlek arra, hogy felkeresd a Pipere Porta oldalát és kipróbáld magad valami igazán újban.