Te tudtad, hogy mi az az energetikai tanúsítvány? Én egészen addig nem hallottam róla, amíg el nem szerettem volna adni a lakásomat, hogy beköltözzünk a városba.

A költözés nagyon stresszes, főleg ha nem csak lakhely, hanem életmód változás is tartozik hozzá.

Korábban már írtam nektek arról, hogy huligánok rongálták meg az ólt a ház mellett, és hogy egy új lakásbiztosítást is kötöttem. Ezt itt olvashatjátok: https://lilapuli.hu/a-lakasbiztositasom-kulonos-tortenete/.

Mindig is azt gondoltam, hogy falun sokkal kevesebb a rongálás, mint a fővárosban, de ez az eset rádöbbentett, hogy a falu talán már nem is az a nyugalmas élettér, ami régen volt, és nem is veszítenék sokat azzal, hogyha beköltöznék valamelyik nagyvárosunkba és ott kezdenék élni.

Hiszen mindig is sokat ingáztam a lakhelyem és a munkahelyem között, nem bántam volna, ha kevesebbet kellene utaznom reggelente.

Mivel szerencsére volt elég megtakarított pénzem, úgy döntöttem, hogy belevágok egy nagyvárosui kalandba, elhagyom a szülőfalumat és új életet fogok kezdeni a legközelebbi nagyvárosban.

Sosem éltem még ilyen helyen. Mindig a csendes faluban éltem, ide jártam iskolába, óvodába, gimnáziumba. Sokszor eljátszottam ugyan a gondolattal, hogy egyszer majd felköltözöm Pestre, vagy valamelyik másik városba, és ott fogok lakni, de sosem mertem magam mögött hagyni a falut, ahol születtem és nevelkedtem.

Ezért volt egy nagyon nagy előrelépés ez a részemről. Belevágtam az ismeretlenbe.

Mivel annyi pénzem nincsen, hogy egy lakást vegyek, ezért csak bérelni szerettem volna. Az volt a tervem, hogy elkezdem árulni a házamat a faluban, és amint megveszi valaki, abból az összegből veszek egy lakást a városban.

Albérlet keresés

A költözés sokkal stresszesebb, mint gondoltam. Ugyanis elhatároztam, hogy menni fogok, csak azt nem tudtam még, hogy hova.

El is kezdtem albérletek között kutatni, de nehezen találtam megfelelőt.

Albérlet választásnál ugyanis szem előtt kell tartani, hogy nem tudjuk, meddig fogunk ott lakni. Sokan olyan szerződéseket írnak alá, ami 1-2 évig szól, vannak, akik pedig rövidtávú, 1-2 hónapos szerződésekkel költöznek be az albérletükbe.

Az 1 hónap elég rövid, 1 hónap alatt ki sem lehet rendesen pakolni, és ha maradni szeretnénk, sokszor ezt nem teszi lehetővé a főbérlő, és hiába sikerül egy albérletet találnunk, folyamatosan kereshetjük a következőt, újra minden holmit össze kell pakolni, újra szembe kell nézni a költözés minden gondjával.

A hosszabb szerződésekkel pedig az szokott a gond lenni, ha nem akarunk olyan sokáig ott maradni a lakásban. Ez szerintem a jobbik helyzet, mert ezekben a szerződésekben sokkal több minden meg van határozva, és sokkal jobban védve vagyunk a főbérlő hirtelen változtatásai ellen. De ha nem tetszik a hely, nem hagyhatjuk csak úgy ott.

Az a jobbik eset, mikor van szerződésünk, sokszor ugyanis sajnos nem iratnak szerződéseket a főbérlők, így bármikor gondolhatnak egyet és kitehetnek minket az utcára.

Fontos tehát, hogy olyan albérletet találjunk, ahol minden papíron is rendben van, és ha bármit veszünk, vagy bármit mi fizetünk, akkor azt is bele kell foglalni a szerződésbe, nehogy az esetleges kiköltözéskor ne vihessük magunkkal a saját bútorainkat, vagy olyasmit kérjenek számon rajtunk, ami soha nem is volt a lakásban.

Természetesen fontos még, hogy milyen a lakás, ahova költözünk, hol helyezkedik el, mennyire zajos, mennyire jó a szigetelése, hogyan tudunk fűteni télen.

Azt is alaposan át kell gondolni, hogy milyen rejtett költségek lehetnek, hogy milyen bútoraink vannak, hogy olyan lakást keresünk, ami teljesen be van bútorozva, félig van bebútorozva vagy teljesen. Fontos, hogy a saját dolgainkat magunkkal tudjuk vinni, és ne kelljen hirtelen túl sokat költenünk. Én például olyan elbérletet kerestem, ami teljesen gépesítve volt, de sok bútor hiányzott, így magammal tudtam vinni a sajátjaimat.

Lakás eladás

Az volt az eredeti tervem, hogy abból a pénzből, amit a vidéki kis házamért kapok, majd veszek egy lakást a belvárosban, magam mögött hagyhatom végleg a vidéki életet.

Csak éppen azzal nem számoltam, hogy az én kis vidéki otthonom nem a legkelendőbb. Nem szerettem volna ingatlanos segítségét kérni. Körbe fotóztam a házat kívül- belül, majd feltettem a legnépszerűbb ingatlanos oldalakra, hogy valakinek majd megtetszik és el fogja vinni.

Azt hittem, ennyire egyszerű a lakás eladás, de sajnos tévedtem, mert kiderült, hogy nem az. Közel sem olyan egyszerű érdeklődőket találni, nem csak annyi, hogy feltesszük valahova és várjuk az érdeklődőket, aztán odaadjuk a kulcsot és kész.

Én például az egyik érdeklődő történetéből tudtam meg, hogy az eladáshoz nem elég csak a lakás, hanem szükséges egy energetikai tanúsítvány is az adás-vételi szerződés mellé.

Az energetikai tanúsítvány már adott az újonnan épült lakásoknál, de még mindig rengeteg olyan ház van, amik nem rendelkezek vele, mert korábban épültek. Az új laksoknál is figyelni kell, mert ez a tanúsítvány csak meghatározott ideig érvényes és minden komolyabb felújításnál érdemes újat csináltatni belőle.

De mi is ez az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány, ahogy mondtam, ahhoz is kell, hogy eladjuk az ingatlanunkat. Ez a tanúsítvány arra szolgál, hogy egy könnyen értelmezhető dokumentumot kapjunk arról, milyen a lakás energiafelhasználása.

Ez szerintem kifejezetten hasznos a vevők szempontjából, mert ha alacsony az energetikai besorolása az ingatlannak, akkor sejthetik, hogy valami probléma van az ingatlannal energetikai szempontból, rá tudnak erre kérdezni, biztosan teljeskörűen tájékoztatva lesznek az ingatlan állapotáról ebből a szempontból is.

Egyébként AA-tól JJ-ig tartanak a kategóriák, az energetikai tanúsítvány kiállításakor pedig ezekbe a kategóriákba sorolják be a házat.

De mit jelentenek pontosabban az egyes kategóriák?

Ezt, amit tudok, mind az e-tanusitas.eu oldalon olvastam, és őket is kértem meg végül arra, hogy elkészítsék a házam energetikai tanúsítását.

A kategóriák a következőképpen alakulnak:

 • AA ++ – Minimális energiaigényű házak
 • AA + – Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
 • A – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
 • BB – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelel
 • CC – Korszerű
 • DD – Korszerűt megközelítő
 • EE – Átlagosnál jobb
 • FF – Átlagos
 • GG – Átlagost megközelítő
 • HH- Gyenge
 • II – Rossz
 • JJ – Kiemelkedően rossz

Ezekbe a kategóriákba sorolják tehát az összes házat, és az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy az ingatlanok melyikbe tartoznak.

Általában amikor tanúsítványok kiállítása kerül szóba, mindenki nagyon megijed, mert ezek hosszadalmas folyamatnak hangzanak, és senkinek sincsen kedve végig menni a hivatalokon és mindenhol várni.

Szerencsére van egy cég, az e-tanusitas.eu, ahol tisztában vannak ezzel, tudják, hogy a legtöbbeknek SOS kellene a tanúsítvány az eladáshoz, ezért náluk villámgyorsan elkészítik az energetikai tanúsítványt.

Energetikai tanúsítvány megszerzésének menete

Mikor kiderült, hogy nekem is kelleni fog ez a tanúsítvány ahhoz, hogy eladjam a házamat, alaposabban utánanéztem a követelményeknek és a menetének is.

Az első, amit megtettem az volt, hogy felkerestem az e-tanusitas.eu oldalt, ahol alaposan végigolvastam a tanúsítványról szóló tájékoztatókat, majd felkerestem őket telefonon, hogy egyzetessek a részletekkel kapcsolatban.

Itt mindegy hol található az ingatlanunk, hiszen ennél a cégénél országszerte dolgoznak és mindenhol vállalnak helyszíni felmérést.

A második lépés az volt, hogy az időpont és helyszín egyeztetése után eljött hozzám a kollégájuk, és személyesen mérte fel az ingatlanom állapotát. Ilyenkor felmerülhet mindenkiben, hogy mégis mit néznek meg egy ilyen energetikai tanúsítvány kiállításához.

Először az ingatlan lehűlő felületeit ellenőrizte, a tájolását, majd a nyílászárók minőségét, ezután következett a melegvízellátó rendszer, és utána a födém, a padló, a fűtési rendszer. Átnézték a tervrajzokat, az ingatlannal kapcsolatos dokumentációkat is.

Nagyon hamar sikerült végigmenni a lakáson, elvégezte a méréseket, megcsinálta, amit kellett.

Ennél a cégnél nagyon gyorsan dolgoznak, 12 órán belül már meg is van az eredmény, de magát a tanúsítványt 24 órán belül futárszolgálattal juttatják el hozzánk.

A cégnél egyébként már ki is vannak írva az árak, így nem kell azon sem agyalnunk, hogy vajon mennyibe kerül ennek a tanúsítványnak az elkészítése. Helyszíntől, az ingatlan típusától és méretétől függ az árképzés itt.

Nekem például 23.990 Ft-ba került a tanúsítvány, ami szerintem egy nagyon jó ár érte.

Én ennél a cégnél csináltattam, nagyon gyorsan mindent elintéztek, olcsón dolgoztak, hamar sikerült időpontot is egyeztetnünk, összességében teljesen meg voltam elégedve velük.

Azt hittem , hogy most már sínen vagyok, és semmi sem állhat az eladás útjába, de így sem akadtak érdeklődők – aminek így utólag örülök is.

2 hónap elteltével sem tudtam hozzászokni a nagyvárosi élethez, a zajhoz, a panellakásokhoz, hogy nincs terem, hogy egy kis lakásban élhetek, és kezdtek hiányozni azok a dolgok, amiket a faluban nem szerettem, folyamatosan honvágyam volt.

Végül, mivel nem sikerült eladnom a vidéki kis házamat, összepakoltam és a költözés minden gondját újra vállalva visszaköltöztem a jól megszokott kis házamba, amit még a kedvező energetikai besorolás sem tett igazán vonzóvá, hiszen messze van a nagyvárostól, ezek a faluk pedig egyre kevésbé vonzók az emberek számára.

Örülök, hogy nem sikerült eladnom, hiszen így vissza tudtam költözni. Voltak jó dolgok is abban, hogy a városban laktam, de azt hiszem, nekem elég is volt belőle 2 hónap, nem vágyom vissza, jól megvagyok én itt, falun is.

A költözésben nekem a pakolás volt a legnehezebb, a bútorok elszállítása az új lakhelyemre. A főbérlőmmel sem jöttem ki igazán jól, nem is bánom igazán, hogy így alakultak a dolgok, hogy nem tudtam eladni a lakásomat, és így, mikor elegem lett a folyamatos zajból és pezsgésből, visszaköltözhettem a jól megszokott kis házamba.

De legalább már tudom, mi az az energetikai tanúsítvány és hogyan kell megszerezni azt, és rendelkezem is eggyel. Ki tudja, mikor lesz máskor szükségem rá!

energetikai tanúsítvány
energetikai tanúsítvány