Nemrégiben több ismerősömtől is hallottam, hogy napelemrendszer beruházásán gondolkodnak. Az utóbbi időben pedig épp azt néztem el, hogy mennyire elterjedtek ezek a megújuló energiával működtetett rendszerek. Az összes megújuló energiának az legnagyobb előnye, hogy kiapadhatatlan forrással rendelkezik, és a napfény is szerencsére ezek közé tartozik. A napelem lényege tulajdonképpen abban rejlik, hogy a napsugárzást villamos energiává alakítja. Azonban ahány ház annyiféle rendszer. Legutóbb felkerestem egyik ismerősömet, akiről tudtam, hogy nemrég szereltetett fel ilyen rendszert, mivel kíváncsi voltam a tapasztalataira. Teljesen oda van a végeredménytől, és persze attól, hogy a rezsi eddig nagy részét kitevő villanyszámla, szinte eltűnt. Később át is küldte annak a cégnek az oldalát, akikkel a napelem rendszerük tervezését és kivitelezését is végezték, mert én is agyalok rajta.

A napelemekkel kapcsolatban egy dolgot azért el kell ismerni, egy ilyen jellegű beruházás valóban nem tekinthető olcsónak. A pozitívum ellenben, hogy a kiadott költségek megtérülnek. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelő cégektől, szakmájukhoz értő szakemberektől tájékozódjunk, mert csak egy jól megtervezett, minőségi alkatrészekből összeszerelt rendszer fog tökéletesen működni, és hozza vissza a belé invesztált költségek összegét. Ezt a költséggel azonban nem feltétlenül kell egyszerre rendelkeznünk. Állam mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások részére folyamatosan tesz elérhetővé pályázatokat. Az a jó az ilyen támogatásokban, hogy így olyanok számára is hozzáférhetők a napelem rendszerek, akik egyébként nem rendelkeznek több millió forint tartalékkal. Az cégnek az oldalán – sporoljnapelemmel.hu -, amit az ismerősöm küldött, találtam is egy bejegyzést, amely a 2021-es év napelemekre vonatkozó pályázatait gyűjtötte össze. Ahogyan már mondtam is, az ismerősöm is nekik köszönheti a napelemeit. Egy előzetes árajánlatkérés, majd egy előre megbeszélt időpontban történő ingyenes helyszíni felmérés után, kapott is tőlük egy végleges árajánlatot a napelem rendszerre, amit persze el is fogadott, és el is kezdődhetett a telepítés, illetve az egyéb adminisztrációs munkálatok is.

De sajnos, a napelem pályázat 2021-re szóló támogatások közül jelenleg több ideiglenesen nem elérhető. Az egyik legkedvezőbb közülük, azonban a Magyar Fejlesztési Bank kamat nélküli hitele. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 0%-os hitel mentén kell visszatörleszteni a felvett összeget, vagyis ténylegesen csak a napelemrendszer árával kell foglalkozni. Habár ez a támogatás vissza nem térítendő, még is rendkívül kedvező olyannyira, hogy a Pest-megyében jelenleg nem is igényelhető, mivel kimerült az erre régióra elkülönített keretösszeg. A támogatást egyébként 10 %-os önerőre, 20 éves futamidőre adják.

Azért jó én el is mentettem a sporoljnapelemmel.hu oldalát a kedvencek közé, mert, ha újra elindul egy ilyen 0%-os hiteles napelem pályázat 2021-ben, akkor jó eséllyel azonnal le szeretnék csapni rá.

A 2021-re szóló legújabb pályázatok, várhatóan, majd csak az év júliusától lesznek elérhetőek. Azonban ennek részletei még kidolgozás alatt vannak, amit egyelőre tudni lehet, hogy lakossági céllal felvett hitel 30-40%-ban nem kell visszatéríteni. Azonban ez a pályázat egy újabb változást hoz az elszámolással kapcsolatban. Akik elnyerik ezt a támogatást, már egy újabb kereskedelmi elszámoltatás rendszeréhez fognak tartozni. Az új rendszer, amelyet bruttósként emlegetnek annyiban tér az eddig ismert szaldós rendszertől, hogy a termelő és szolgáltató között az energia ára megkötött tarifák keresztül fog alakulni.

A pályázati lehetőségek létrejötte mögött, mind gazdasági, mint környezetvédelmi törekvések is állnak, amelyek így lehetővé teszik, hogy kedvező feltételek mentén ruházzunk be napelem rendszerbe. Én mindenesetre örülök, hogy a napelem pályázat 2021-ben már ilyen nagy méreteket ölt, és remélem, hogy minél több embernek lesz napelem rendszere.

napelem pályázat 2021