Általános iskolás koromban minden kedden úszásra jártam. Anyu mindig korábban jött értem az iskolába, és busszal mentünk át az uszodába. Már önmagában azt imádtam, hogy nem kellett a napköziben sínylődnöm, de az izgalmas rész az volt, mikor azt találgattuk Anyuval, hogy milyen típusú Ikarus autóbusszal utazunk majd.

Apu ugyanis az Ikarusnál dolgozott hegesztőként több évtizeden keresztül, egészen a gyár bezárásáig. A járműveket mindig nagyon szerettük a tesómmal, így igazi menőségnek számított, hogy Apu buszokat gyárt. Az Ikarus 280-as típusról és a 280T-ről, ami a troli változata volt, mindent tudtunk. No, meg a lánghegesztésről és az acetilén palackról is.

A hegesztés gyerekkorunk óta része a családunknak. A buszgyártással kezdődött a történet, emiatt is gondolunk kellemes nosztalgiával az Ikarus buszokra. Azonban Apu a mai napig a műhelyében hegeszt, ha szükséges. Nyugdíjas már, de vállal kisebb, néha nagyobb megbízásokat.

A hegesztéshez szükséges acetilén palack beszerzését korábban mindig személyesen intézte, de azóta, hogy az egyik volt munkatársa ajánlott neki egy weboldalt, már házhoz kéri a szállítást. A Gázpalackfutár céggel nagyon meg van elégedve. Amikor látja, hogy a palack már majdnem kiürült, felhívja a +36 20 5222 777-es telefonszámot, és leadja a rendelését. A telefonszám a hűtőnkön lévő listán is szerepel, ugyan már nagyjából mindannyiunknak el van mentve a telefonjába a szám.

A kiszállítást általában 2-4 órában belül tudják biztosítani, így akár aznap is lehet jelezni az igényt. Főként, ha Apu néha elkalkulálja magát a mennyiséggel – előfordult már ilyen is.

Az acetilén palack több méretben is kapható a Gázpalackfutárnál. Apu az egyik kisebb méretet használja, súlya azért mégis van, és ő sem lesz fiatalabb, mindig ezzel viccelődik. A tömzsi palackot preferálja, aminek töltete 2,8 kg, űrtartalma 14 liter, magassága 60 cm, átmérője 20,5 cm. Apu mindig azt mondja, hogy ez egy kisebb munkákhoz bőven elegendő ez a méret.

Mi mindig mondjuk neki, hogy talán egy nagyobb méret megfelelőbb lenne neki. Az acetilén palacknak van egy 4 kg-os, 27 literes változata is. Magassága duplája mint a tömzsi palacknak, mert 120 cm. Átmérője ugyanúgy 205 mm, tehát a műhelyben nagyobb helyet nem foglalna tulajdonképpen.

A Gázpalackfutár weboldalát már az egész család ismeri, tudjuk a választékot. A 0,8 kg-os töltetűtől kezdve a 10 kg-os töltetig tényleg több változattal is rendelkeznek, de Apu mindig ragaszkodik a tömzsi palackhoz. Hiába is hozzuk fel a témát egy-egy rendelés előtt.

Apu azért is szereti ezt a váci céget, mert Budapestre és a 20 km-es agglomerációba szállítanak. Mi ugye Csepelen lakunk, de volt már arra példa, hogy Sződligetre kellett rendelnie az acetilén palackot. De szerencsére minden gond nélkül vállalták ide is. Így a munkát nem kellett sokáig félretenni.

A szállítás a kis tömzsi palack esetében Csepelre bruttó 13.500 Ft, de az ár távolságtól és az acetilén palack méretétől is függ. Minden részletet telefonon le lehet velük egyeztetni, és utána már csak azt a néhány órát kell kivárni, amíg megérkeznek. Ha valaki tervezős típus, főleg, ha nagyobb vállalkozást vezet, akkor a honlapon minden szükséges információt meg tud találni, így előre is tud kalkulálni. A kiszállítást kis- és nagytételben is vállal a Gázpalackfutár, így valóban egyéni szolgáltatást nyújtanak.

Apu a személyességet és közvetlenséget is szereti az ügyintézés és kiszállítás során. Mint minden idősebb generációhoz tartozó személynek, neki is nagyon fontos a megbízhatóság és kiszámíthatóság. Bár, ezt talán korosztálytól függetlenül meg lehet szokni, főként egy szolgáltatás igénybevételekor.