Az én életemben a nagymamám az, aki nagyon sok érdekes és vicces történet tudója, és azokat jól is adja elő. Általában meglepődök, nagyon meghatódom vagy úgy nevetek, hogy a könnyeim is kicsordulnak – annyi biztos, hogy erőteljes hatást váltanak ki belőlem ezek a sztorik.

Például amikor kicsi voltam, a nagymamám mesélt nekem az Oroszországban töltött időről, mielőtt Magyarországra jöttek. Elmesélte, hogy naponta kilométereket kellett gyalogolnia, hogy vizet szerezzen a családjának, és hogy olyan meleg volt, hogy nem ihatott hideg vizet, mert attól gyomorproblémái lettek volna. Arról is mesélt, hogy a családjával el kellett menniük a szülővárosából egy messzi településre a háború miatt. Elképesztő, hogy miken mentek keresztül.

Egy másik alkalommal a nagymamám arról mesélt, hogyan ismerkedett meg a nagypapámmal. Kisebb műtét után lábadozott a kórházban, és véletlenül épp a későbbi nagypapámmal futott össze a folyosón, aki pedig épp a karját törte azelőtt. Megkérdezte, hogy tudna-e segíteni neki egy vasaló megjavításában, mert mamám unatkozott és besegített a nővéreknek a munkákkal, de tata bókjait hallva úgy tett, mintha nem is hallaná őket, mert borotválatlanul sokkal idősebbnek nézte, pedig valójában csak 4 évvel volt idősebb mamámnál. Végül közös ismerősökön keresztül ismét találkoztak, beszélgetni kezdtek és szépen lassan egymásba szerettek.

Mamámnál nemrég volt egy kis felújítás: végre hagyta, hogy besegítsünk a fűtéskorszerűsítésbe, mert már tarthatatlan állapotok voltak nála. Nem apróztuk el, és egyből elektromos fűtés mellett döntöttünk, ha már segíteni tudunk neki, azt találtuk a legjobb megoldásnak. Ti egyébként mennyit tudtok a hőszivattyúkról? Például a víz víz hőszivattyúkról? Én korábban csak annyit, hogy jó választás a hőszivattyú az otthonba, de azt nem tudtam, hogy léteznek levegő víz, levegő levegő, talaj víz és víz víz hőszivattyúk is.

Ha esetleg nem pont a víz víz hőszivattyúk érdekelnek, akkor is érdemes tovább olvasnod, én kifejezetten a levegő-víz és a levegő-levegő típus iránt vagyok elfogult. A hőszivattyú alapelve az, hogy hőenergiát csoportosít át a külvilágból (a levegőből vagy a talaj alatti vizekből) az otthonunkba. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon jó megoldás lesz a mamának is. Leültettem szépen, és elkezdtük átnézni a weboldalt együtt. Okos asszony, szóval viszonylag képben van az ilyen modern dolgokkal is, így jó kis érveket ütköztettünk egyik és másik megoldás mellett. A család férfitagjai természetesen azt gondolták, ők tudják a legjobban, de én elmondtam, hogy a weboldalon tökéletesen le van írva minden, egyértelműen és érthetően. Abban szerencsére mindannyian egyetértettünk, hogy egy ilyen zöld és előremutató megoldást szeretnénk alkalmazni a házban. Azért azt ki kell mondanunk, hogy egy napelemes rendszer, hőszivattyú és elektromos fűtés nem kis beruházást jelent. Igaz, hogy induláskor sok költséggel jár ugyan, de hosszabb távon nagyon jól megtérül, és mibe másba érdemes 2022-ben vagy akár 2023-ban is fektetni, ha nem megújuló energiaforrást igénybe vevő rendszerekbe?

víz víz hőszivattyúk

Arra jutottunk azonban, hogy a költségekkel csak egy bizonyos mértékig tudunk előre kalkulálni – hiszen azt sem tudjuk, hogy például mama ingatlanja biztosan megfelel-e például a napelemes rendszer feltételeinek. Ehhez mindenképpen egy helyszíni felmérés szükséges, ahol több dolgot is felmérnek. Ilyen például a tető állapota, hiszen fontos, hogy a szerkezet elbírja a napelemeket és a tartórendszert is. Ezen felül a dőlésszöge sem mindegy, ahogyan a környéken található esetleges árnyékoló tényezők (melléképületek, szomszéd, fák, stb.), vagy maga a ház fekvése sem. És ez még csak a napelemet érintő kérdések halmaza, de akkor mi a helyzet a hőszivattyúk típusaival és a számtalan elektronikus fűtéshez alkalmas berendezésről? A legjobbnak láttuk, ha azért megegyezünk a preferált megoldásokban, de amíg nem kapunk árajánlatot és nem néztek rá a szakemberek az ingatlanra, azaz még nincs is elég információnk a döntéshez, addig nyitva hagyunk sok kérdést.

Miután ebben megegyeztünk, kitöltöttük a futesrendszerek.hu honlapon belül található kapcsolatfelvételi űrlapot, amin meg is tudtunk adni jó pár, az ingatlannal kapcsolatos adatot. Ezek után már csak várnunk kellett a konkrét árajánlatot és a kivitelezők megkeresését. Persze nagyon izgatottak voltunk, de tudtuk, hogy jó kezekben leszünk nálunk, és nagyon vártuk a további fejleményeket. Végül szerintem minden a lehető legszuperebbül alakult, most nem részletezem a továbbiakat, csak annyit mondok, hogy mami és a család is nagyon elégedett a végeredménnyel.