Káliumra testünk minden egyes sejtjének szüksége van, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be belőle minden nap. Igen kis mennyiségű kálium bevitele elég ahhoz, hogy szervezetünk normál elektrolit egyensúlyát fenntartsuk.

A káliumhiánynak számos tünete lehet, kezdetben ezek közül 1-2 jelenik csak meg, de ha a káliumszint tovább esik, akkor további tünetek jelentkezhetnek.

A káliumhiány legfontosabb jelei:
1, Fáradtság, gyengeség, izomgörcs,
2, Pattanások és más bőrproblémák megjelenése,
3, Zsibbadás vagy bizsergés,
4, Idegrendszeri panaszok,
5, Hasi görcsök, puffadás,
6, Székrekedés,
7, Szemrángás,
8, Vesekövek kialakulásának magasabb rizikója,
9, Szívdobogásérzés, szívritmuszavarok,
10, Nagymennyiségű vizelet ürítés vagy gyakori szomjúságérzet,
11, Alacsony vérnyomás miatti ájulás,
12, Depresszió, pszichózis, téveszmék, zavartság, hallucinációk.

A kálium jótékony hatásai szervezetünkre:
1, csökkenti a vérnyomást, javítja a szívműködést,
2, segíti az anyagcsere működését,
3, megelőzi az izomgörcsök kialakulását,
4, fenntartja a csontok egészséges működését,
5, segíti az idegrendszer működését,
6, szükséges a megfelelő emésztéshez,
7, megelőzi a vesebetegségek kialakulását.

A káliumhiány a legtöbb esetben megfelelő táplálkozással jól kezelhető. Az alábbi ételekből fogyassz napi háromszor annak érdekében, hogy szervezeted megfelelő káliumszintjét fenntartsa.

Káliumban leginkább gazdag ételek:
1, avokádó
2, sárgarépa
3, banán
4, korpa
5, mogyoróvaj
6, borsó és bab
7, paradicsom
8, búzacsíra
9, lazac
10, marhahús
11, tej
12, narancs
13, burgonya
14, tengeri hínár
15, spenót

Hasznos volt? akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Jobban károsítja a májat, mint az alkohol! És szinte mindenki naponta fogyasztja!